Jo, a hlavně ta huba se pořád ještě křiví, i když žiju jenom v Berlíně už přes 20 let
---------
Člověku, který vyrostl v Česku nebo na Moravě (a nemusí to být ani Čech) na rohlících, tavených sýrech, kofole, českým kafe a chlebu s řízkem se tyto chutě nikdy nevytratí, protože jsou neslučitelně spjaty s jeho domovem a dětstvím kdy se formovaly jeho chuťové buňky. Mám kamaráda Řeka, který se narodil na Moravě. Má ve Stuttgartu řeckou tavernu a ikdyž už žije v Německu přes 25 let a je "odborník na řeckou kuchyni", tak se při každé návštěvě rodičů na Moravě vrhá na samoobsluhy s českým pečivem, sýry a nápoji. Do Stuttgartu pak "pašuje" pytle s rohlíky, tavenými sýry, uzeninami atd.
A to můžeme být ješte rádi, že nežijeme ve Státech, v Koreji nebo v Austrálii, protože ti si o čerstvým rohlíku s lučinou nebo s křemešníkem můžou opravdu nechat jen zdát
.
Právě jsem dočetl knihu naší specialistky na korejštinu M. Loučkové "V Koreji se Korejcům nevyhneme", kde právě popisuje jak tento syndrom - nazval bych ho "vydrancuj sámošku syndrom neboli VS-syndrom" - napadá naše zastupitelské úředníky v Asii, kteří by za čerstvý rohlík vyměnili to nejčerstvější sushi, nejlepší tempuru nebo korejské bulgokki ikdyž by to byla pro ně výměna cenově velmi nevýhodná.
Mam napad...co udelat gastro party?
---------
Skvělý nápad dado1000! Otázka je jen kde a kolik lidí by se toho zůčastnilo. Já se rád zůčastním a rezervuji si, že uvařím španělské ptáčky s rýží. Coby moravák jim říkám "Moravské orlice" - ne německé orlice, ty se jíst nedají
.
Možná by se to dalo realizoavt v Tuzexu (já pro ně opravdu nedělám reklamu
), ale výhoda by byla v tom, že se nemusí nosit pití, protože se to dá koupit na místě a chlazené. Před pár týdny tam měl rozlučku Jirka Hošek z Radiožurnálu; pan majitel Luděk uvařil kotel guláše a vystřídalo se tam asi 40 lidí z České televize, našeho velvyslanectví a dalších přátel. Jen tam není možnost mytí nádobí, tak by se muselo zakoupit jednorázové
. Také je otázka kolik menu by se dělalo, prozože kdyby přišlo např. 10 lidí a každý by přinesl jeden chod, tak by to asi nedopadlo dobře. Do Charité to sice není daleko, ale dělat tam panu majiteli ostudu taky nemusíme
.
Takže, kdo máte rádi českou kuchyni a máte chuť se přidat, ozvěte se!