Mam stejnou zkusenost jako Pavel (Datsyuk:-), bylo mi receno ze byt zdravotne pojisten je nase povinnost od prvniho dne zacatku (nastupu) pracovni smlouvy. Zdravotni pojistovnu si mohu vybrat sam (do tech 3 mesicu), pak by mi pry byla pridelena nařízením, a to počitam urcite ne ta nejlevnejsi.. Ta zdravotni pojistovna (at uz vybrana tebou nebo nařízením) tě stejně pojistí od začátku pracovní smlouvy, protože je tvoje povinnost být pojisten..
Takže tomu stejně neutečeš, a doporučuju pojistit radší dříve než na konci 3měsíční lhůty, protože náhoda je blbec a stát se může cokoliv. Nevím sice jak je legislativně pořešena situace "auslander nemel jeste v řádném limitu vybranou pojistovnu ale musel byt již hospitalizován", možná by to jeste mohlo být kryté cestovním pojištěním z ČR?
Ale za sebe vím že to ani zjišťovat nechci, když tomu můžu krásně předejít - včasným uzavřením pojištění, když se tomu stejně nevyhnu a neušetřím...
Jediné co se nám podařilo nedávno bylo, když kamarádka začínala v práci k 15dni v měsíci, tak nám pojistovna sice vyměřila celý měsíc, ale po několika telefonátech/email/psané žádosti jí to uznali, takže musela hradit jen půlku měsíce, tzn. přesně od začátku pracovní smlouvy jen...
Pokud nemáš nějaké speciální požadavky, tak samotný výběr pojištovny je dosti jednoduchý - srovnání aktuální nabídky ti ukáže
http://www.comparis.ch Trochu pracnější to je pokud má člověk náročnější požadavky (rád by aby mu pojistovna platila fitness abo, různý příspěvky na všechno možný atd), tam je nutné jít trochu do hloubky a prostudovat jejich nabídky (=tam comparis asi stačit nebude..)
Za sebe - vím že bývám nemocnej tak jednou do roka max, v nemocnici mne ani v čechách neviděli ani nepamatuju, takže tady jsem šel cestou "největší roční spoluúčast, nejnižší měsíční platby". Takže platím asi 180chf při spoluúčasti 2500chf, s tím že počítám že až k tomu doktorovi vyrazím s angínou, tak vyplácnu 100chf za návštěvu...
Ale tohle už záleží samozřejmě na každém jinak, spousta lidí kolem má mnohem menší spoluúčasti atd, prostě individuální rozhodnutí...